Promocje
FILIŻANKA czerwona Nilgiri
FILIŻANKA czerwona Nilgiri

35,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

szt.
Darmowa dostawa

Który rodzaj herbaty wybrać dla siebie?
Który rodzaj herbaty wybrać dla siebie?

 

Każdy z nas ma różne smaki, dla jednej osoby ulubioną herbatą będzie czarna dla innej czerwona. Jak wybrać tą która dla nas będzie odpowiednia?
Na początku warto wiedzieć że mamy 6 różnych rodzajów herbaty:

  • Czarna

  • Zielona

  • Biała

  • Żółta

  • Czerwona

  • Niebieska

Najlepszym rozwiązaniem jest kupić klasyczne pozycje z każdego rodzaju herbat i przetestować który najbardziej nam smakuje. Dlatego stworzyliśmy dla Was zestaw degustacyjny „kolory herbat”. Jeśli nie chcecie go kupować, to postaramy się wam w kilku słowach przybliżyć charakterystykę każdego z rodzajów.
Dzisiaj zajmiemy się podstawowymi herbatami baz dodatków. Dodatki zależą od gustu i jak już znajdziecie idealną podstawę wybranie dodatków nie będzie dla Was problemem.

Czarna – powstaje w wyniku czterech procesów m.in. suszenia i fermentacji. W czarnych herbatach znajdują się aktywne składniki takie jak: polifenole, aminokwasy, związki lotne i alkaloidy, które wykazują szereg właściwości farmakologicznych. Pozytywne działanie czarnych herbat znane jest już od dawna. Kto nie pił będąc dzieckiem herbaty z miodem i cytryną na przeziębienie, albo gorzkiej mocnej na ból brzucha. Codzienne picie czarnej herbaty wpływa korzystanie na naszą koncentracje i sprawność myślenia oraz działa dobrze na nasz układ krwionośny.

Najsłynniejsze czarne herbaty to Assam i Ceylon które pochodzą ze Sri Lanki, oraz Yunnan uprawiany w Chinach. Czarne herbaty zna każdy ponieważ są łatwo dostępne na każdej sklepowej półce. Ich napar jest często ciemny brązowy i wyrazisty w smaku. Można pić go z cytryną, miodem, sokami czy też mlekiem.

Zielona - dzielimy je na herbaty Japońskie i Chińskie, ponieważ proces ich produkcji jest inny. W Japonii proces fermentacji przerywany jest gorącą parą wodną, dzięki temu herbata ma intensywnie ciemno zielonkawy kolor a jej liście później przypominają igły choinki. Natomiast w Chinach proces ten przerywa się na ogromnych rozgrzanych wokach lub patelniach. Herbata zielona ma właściwości prozdrowotne. Wiele osób też mówi że ma właściwości odchudzające. Stosowanie regularne zielonych herbat ma wpływ podczas profilaktyki cukrzycowej otyłości, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Najsłynniejsze zielone herbaty to Sencha która pochodzi z Japoni oraz Lung Ching z Chin.
Herbata zielona ma zielonkawo – żółtawy napar, delikatny. Japońskie herbaty będą miały smak bardzo charakterystyczny, trawiasto warzywny. Natomiast herbaty Chińskie będą mieć smak bardziej podprażany mniej warzywny.

Biała – mówi się że jest to herbata szlachetna. Produkuje się ją na dwa sposoby. Z pączków liściowych lub jest w niej totalny chaos: pączki, łodyżki i kawałki liści, gdyż nie przechodzi ona procesu selekcji tylko jest poddawana suszeniu. Herbaty białe nie przechodzą prze proces fermentacji, stąd będzie miała najwięcej właściwości odżywczych. Biała herbata działa dobrze na spowolnienie starzenia się ciała oraz przeciwnowotworowo. Ma też wpływ na zapobieganie miażdżycy, regulację poziomu cholesterolu, działa przeciw stresowi oraz reguluje ciśnienie krwi.

Najpopularniejsza biała herbata to Pai Mu Tan. Herbaty białe mają bardzo delikatny smak, lekko słodkawy.

Niebieska (oolong) – Jest produkowana głównie w Chinach. Ten rodzaj herbaty może być nisko fermentowany lub wysoko. Różnica będzie wyczuwalna ponieważ nisko fermentowane będą miały łagodniejszy owocowo-kwiatowy smak, natomiast te wysoko fermentowane będą miały smak bardziej ciężki drzewny. O tym rodzaju herbaty mówi się że ma właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiegające otyłości, chroni nas przed chorobami nowotworowymi czy reguluje poziom cukru. Ma wpływ na stan naszej skóry, kości i zębów.

Najbardziej popularne wysoko fermentowane oolongi to oriental beauty, formosa oolong. Natomiast mniej fermentowane to tieguanyin, da hong pao.
Herbaty niebieskie wysoko fermentowane mają smak słodowy, drzewny natomiast mniej fermentowane kwiatowy i owocowy.

Żółta – jest to najrzadziej spotykany rodzaj herbaty. Wyróżnia się tym że jest fermentowana nieenzymatycznie, to znaczy że bliżej jej do kiszonek niż do suszonych liści. Herbata ta ma bardzo małą zawartość kofeiny dzięki czemu bardzo chętnie jest pita wieczorami. Ma wpływ na nasze trawienie, oraz działa oczyszczająco.
Najbardziej popularne herbaty to huang xiao.
Ma bardzo charakterystyczny kolor ponieważ jej napar może być złotawy lub ciemno zielony ze złotawym blaskiem, zależy to od tego z jakich liści została wykonana. Jej smak jest delikatny lekko trawiasty, podczas picia zmienia się trochę na bardziej wyrazisty.

Czerwona – jest to herbata wysoko fermentowana, leżakowana, sezonowana. Bardzo ciężko dostać taką herbatę, obecnie na rynku można kupić herbaty postarzane. Proces postarzania herbaty odbywa się kulturami bakterii. Wiele osób ceni ją za właściwości odchudzające. Regularne picie tej herbaty wpływa na regulację wydzielania żółci i ułatwia trawienie, przyspiesza zmianę tłuszczu w energię. Obniża również poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie i ma właściwości moczopędne. Na wschodzie jest znana jako środek na kaca.

Najbardziej znana czerwone herbaty to Pu Erh mini Toucha. Herbata ta ma ziemisty i lekko stęchły smak.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl