Promocje
FILIŻANKA czerwona Nilgiri
FILIŻANKA czerwona Nilgiri

35,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

szt.
Darmowa dostawa

Jak parzyć herbatę na zimno (Cold brew)?
Jak parzyć herbatę na zimno (Cold brew)?

Czym jest Cold brew?
Pochodzi z Japonii i jest niczym innym jak zalewaniem suszu wodą o temperaturze pokojowej. Następnie odstawieniem do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. W tym czasie herbata powoli uwalnia swój smak nabierając wyjątkowych właściwości. Parzenie na zimno nadaje herbacie mniej cierpki smak dzięki temu że zimne parzenie uwalnia z herbacianych liści znacznie mniej teiny i garbników. Napar jest delikatniejszy i łagodniejszy w smaku. Herbaty przyrządzane na zimno przypadną do gustu osobom, którym przeszkadza gorzkawy, cierpki smak herbaty.

Ile suszu?
Do zaparzenia herbaty cold brew używa się 1,5 razy więcej suszu niż do parzenia na gorąco. Czyli przykładowo na szklankę napoju dajemy około 1,5 łyżeczki suszu. Niektóre herbaty są zwinięte (np. oolong) warto wtedy zalać je na chwilę ciepłą wodą, aby się otwarły a następnie wodą o temperaturze pokojowej. 

Ile czasu?
Książkowo – 12 godzin parzenia w zimnej wodzie odpowiada 5 minutom parzenia klasycznego. Najlepiej zalać herbatę wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Niektóre kompozycje owocowe nie wymagają tak długiego parzenia, dobre będą nawet po 2-3 godzinach. 

Jaki ma smak?
Parzenie na zimno nadaje herbacie delikatniejszy i łagodniejszy smak. Nie wyczuwamy goryczy i cierpkości. Najlepiej sprawdza się w takim parzeniu herbata zielona i biała. Niska temperatura podkreśla lekkość i świeżość naparu. Wszystkie delikatne nuty które zazwyczaj są zagłuszane przez garbniki wychodzą na pierwszy plan i są mocno wyczuwalne.
Herbata parzona na zimno jest idealnym napojem na ciepłe dni i wspaniale orzeźwia. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami herbat i dodatkami, aby znaleźć swój ulubiony smak.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl